Et skuespill av Jörg-Michael Koerbl

Aksjonsteater av og med Neibanden

Norsk-tysk produksjon av Tone Avenstroup

Støttet av Norsk kulturråd Oslo og Theaterhaus Berlin/monoblock production

 

Tragedie i to akter for sju figurer, en trekanthistorie spilles i åttekant.

 

NEI(NEIN) ble skrevet høsten 1999 i et hus på stranda i Danmark og publisert året etter. Det er en minimalistisk tekst basert på det å si nei. De sju figurene i stykket fornekter hverandre stadig, det gjør det til den tragedie. Nei - et utsagn blir iscenesatt. Teksten er entydig, men etter en stund løser det entydige seg opp, ordet nei surrer i hodet, teksten snur seg og blir til musikk.

 

NEI har ikke vært oppført tidligere. Lyriker og regissør Tone Avenstroup tar utfordringen med å konkretisere dette stykket. Sammen med sin kollega og scenograf Worm Winther organiserer hun en Neibande (die Neinbande) bestående av kolleger fra flere land med base i Berlin. NEI er det første felles teaterprosjektet til Avenstroup og Winther siden tiden med det norske teater- og performancekollektivet BAK-TRUPPEN. Musikken i denne oppsetningen er det Bernd Jestram fra det kjente bandet Tarwater som står for. Med seg har han Rex Joswig, sanger fra bandet Herbst im Peking, som figuren Sort. Med Margareth Kammerer (som Korint) og Aaron Snyder (som Eple) blir den musikalske kvartetten komplettert. En stum kvartett kontrasterer musikken. NEI vises i AckerStadtPalast, som er et nyåpnet spillested for Berlins "Freie Bühne Mitte". Den norske versjonen av stykket spilles i Oslo til våren.

 

Stykkets forfatter Jörg-Michael Koerbl kommer fra Stendal i det tidligere DDR og har siden 1978 arbeidet som dramaturg, regissør og forfatter ved bl.a. Volksbühne, Deutsches Theater Berlin og Berliner Ensemble. Han har medvirket i flere av Heiner Müllers oppsetninger. Koerbls tekster er å finne på www.lulu.de. www.lulu.de.